Wat is het verschil tussen telemarketing en telesales

Wat is het verschil tussen telemarketing en telesales

Telemarketing en telesales zijn begrippen die veel voorkomen in de marketing. De kans is echter groot dat u niet helemaal weet wat het verschil tussen deze begrippen is. Ze worden doorgaans vaak door elkaar gebruikt, maar toch is er wel een wezenlijk verschil tussen beide termen. Wilt u zelf nieuwe klanten werven of juist meer loyaliteit uit uw huidige klantenbestand halen? Het is dan wel belangrijk dat u weet wat het verschil is.

In dit blog zullen wij u meer vertellen over de verschillende begrippen:

Uitleg over telemarketing
Wat betekent telesales?

Uitleg over telemarketing

Vrijwel iedereen heeft ooit wel eens met telemarketing te maken gehad. Wellicht kent u het wel, u heeft onlangs een abonnement opgezegd en een aantal maanden daarna wordt u gebeld met een goede nieuwe aanbieding. Veel merken of bedrijven huren een callcenter in om hun diensten of goederen aan te prijzen. Maar het kan ook gebruikt worden om potentiële klanten binnen te halen.

Telemarketing is een vrij nieuwe term en dus zeker niet te verwarren met telesales, dat veel eerder al gebruikt werd. Marketing als vakgebied houdt zich bezig met het overbrengen van de waarde van een merk, product of dienst aan de markt. Dit met het doel om zo veel mogelijk van de betreffende producten of diensten te verkopen. Er zijn veel activiteiten die gelieerd zijn aan telemarketing, zoals:

 1. Het bewust maken van klanten van een bepaalde product of dienst;
 2. Het werven van nieuwe klanten;
 3. Informatie verstrekken over diensten of producten;
 4. Uitvoeren van marktonderzoek;
 5. Leads genereren;

Telemarketing is dus niet één specifieke activiteit, maar kan diverse doelen hebben. Wel kunnen we één omvattende uitleg definiëren die telemarketing samenvat:

Onder telemarketing verstaan we het telefonisch aanprijzen van uw goederen en diensten om potentiële klanten binnen te halen. Dit kan business to business maar ook business to consumer. Het hangt er maar net vanaf wat voor uw bedrijf werkt.

Telemarketing gebeurt altijd via telefonisch contact met als doel om in gesprek te komen met een (potentiële) klant ten behoeve van verkoop van producten of diensten. Op basis van vooraf vastgestelde data wordt er een doelgroep gedefinieerd. Alle gegevens van de doelgroep zijn bekend op individueel niveau. ]

Echter het belangrijkste om in gedachten te houden: telemarketing verkoopt uw producten niet. Dit doet telesales.

Wat kan telemarketing dan wel voor u of uw bedrijf doen? Wij zetten hieronder een aantal mogelijkheden op een rij:

 • Het kan uw merk, product of dienst op een professionele manier presteren;
 • Telemarketing kan ‘laaghangend fruit’ onthullen. Klanten die al bereid zijn om een product of dienst af te nemen;
 • Het zorgt voor een stroom van afspraken of leads op basis van klanten die zoeken wat u biedt;
 • Hogere klanttevredenheid en het overtreffen van behoeftes;
 • Het identificeren van goede potentiële leads;

Wat is telesales?

Telesales wordt gestimuleerd door telemarketing. Het is de telefonische verkoop van producten of diensten van uw bedrijf worden. Dit is een groot verschil met telemarketing, maar veel mensen weten het verschil niet.

Bij telemarketing wordt er informatie geboden en daardoor interesse gecreëerd, terwijl bij telesales het direct verkocht wordt.

Wanneer zet u dan telesales in? Dat kan om allerlei redenen zijn.

 • Wanneer u leads wil omzetten naar klanten;
 • Een professioneel telesales-team kan veel effectiever klanten creëren dan wanneer u dit zelf zou doen;
 • Het uitbesteden van sales aan een televerkoop team bespaart u geld.
 • Moeilijke leads kunnen sneller worden omgezet in verkoop wanneer u het uitbesteed;

Telemarketing stimuleert telesales

Telemarketing kan helpen om nieuwe klanten te vinden of interesse te wekken rondom nieuwe klanten. Ook kunt u hierdoor een betrouwbare gegevensbron creëren voor het verkoopteam. Als u goede telemarketingcampagnes stimuleert heeft dat weer goede invloed op de telesales campagnes. Begin dus met het maken van een goede marketingstrategie zodat de telemarketing goed verloopt en het uiteindelijk verkoopteam de klant binnen kan halen. Door een hogere klantenkring wordt er ook een hogere omzet gehaald, wat weer leidt tot een groei van de organisatie.

Werken met Convins

Bij Convins zijn wij er om u te helpen met de telemarketing, bijvoorbeeld wanneer u er zelf eigenlijk geen tijd voor heeft. Wij bereiken in een korte periode uw leads en potentiële klanten, terwijl u zich bezig kunt houden met uw eigen taken. Voordat wij beginnen verdiepen wij ons natuurlijk eerst goed in uw bedrijf, zodat wij de potentiële klant kunnen voorzien van de juiste informatie. Inmiddels hebben wij voldoende ervaring en wij zullen na het gesprek de gegevens aan u doorgeven die u verder nodig heeft om de klanten binnen te halen. Uw verkoopteam kan vervolgens aan de slag gaan. Het voordeel van werken met ons is no cure no pay. Wij brengen alleen geld in rekening wanneer het uitdraait op een kwalitatief goede afspraak.

Conclusie wat betreft telemarketing en telesales

Om alles even kort samen te vatten is telemarketing en telesales dus niet hetzelfde. Bij telemarketing start u met het benaderen van prospects om informatie uit te delen en hopelijk contactgegevens te ontvangen, terwijl bij telesales er direct iets wordt verkocht. Beide manieren zijn effectief voor uw bedrijf, maar het hangt er vanaf wat voor dienst of product u verkoopt.