Is telemarketing direct marketing?

Is telemarketing direct marketing?

Al lang geleden werd in de Verenigde Staten gebruikgemaakt van direct marketing. Postorderbedrijven gebruikten deze marketingtechniek namelijk door middel van het verspreiden van producten en de bijbehorende prijslijsten. Boeren op het platteland kregen de mogelijkheid om aan de hand hiervan een bestelling te doen, die thuis werd bezorgd. In Nederland won deze marketingstrategie in de 19e eeuw terrein in de vorm van de verspreiding van catalogi en advertenties. Direct marketing is dus een manier om (potentiële) klanten direct te benaderen.

Valt telemarketing ook onder direct marketing?

Volgens de Nederlandse vereniging van marketeers is de rechtstreekse benadering van (potentiële) klanten dus direct marketing. Hieronder valt dus ook telemarketing, want hierbij worden klanten en bedrijven telefonisch benaderd, deze vorm van benadering wordt ook wel telefonische acquisitie genoemd. Wel is er een verschil tussen deze telefonische benadering en andere soorten van direct marketing. Bij telemarketing gaat er namelijk niet zomaar eenzelfde boodschap de deur uit. Er gaat een hele marketingstrategie aan vooraf. Voordat klanten worden gebeld, denken specialisten na over de boodschap én de manier waarop deze moet worden overgebracht.

De meerwaarde van telemarketing

Telemarketing gaat dus verder dan enkel het eenzijdig verspreiden van informatie. Doordat met telemarketing de mogelijkheid bestaat om vragen te stellen. Hoewel met andere soorten van direct marketing ook wordt gezocht naar de reactie van de ontvanger, is deze manier van direct marketing een stuk interactiever. Daarbij kiest de ontvanger er hierbij zelf voor om de telefoon op te nemen, zodat deze zelf tijd vrijmaakt. Door het gebruik van de juiste intonatie en tone of voice, wordt telemarketing steeds minder als een ergernis ervaren. Er is ruimte om meer informatief te zijn en de boodschap goed over te brengen. Aan deze strategie zit altijd een beoogd einddoel verbonden, zodat ieder telefoontje effectief is. Waar een advertentie, folder of catalogus dus al snel de prullenbak in verdwijnt, is het persoonlijke contact bij telemarketing niet direct te vermijden. Daarnaast is bij telemarketing direct de effectiviteit te meten. Telemarketing kent in vergelijking met andere vormen van direct marketing dus een grote meerwaarde.

Laat het over aan de experts

Natuurlijk werkt telemarketing alleen als het wordt uitgevoerd aan de hand van een waterdichte strategie die vooraf is bedacht. Het is dan ook aan te raden om deze vorm van marketing over te laten aan de experts. Deze vindt u bijvoorbeeld bij Convins. Hier werken telemarketeers die tal van projecten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers succesvol hebben uitgevoerd. Dit doen ze door zich vooraf goed in te leven in het bedrijf en van hieruit de juiste boodschap op de juiste manier over te brengen. Benieuwd wat onze experts voor u kunnen betekenen? Neem dan zeker even contact op. Dit kan natuurlijk telefonisch. Ook kunt u ons gerust een mail sturen, wij doen ons best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.