Nieuwe klanten werven, hoe doet u dat?

Nieuwe klanten werven, hoe doet u dat?

Iedere ondernemer wil graag meer klanten, maar waar haalt u ze vandaan? Dit is mogelijk op verschillende manieren, vaak wordt de focus gelegd op enkele factoren om hier dan in uit te blinken. Waar het in ieder geval echt om draait is: inleven, meedenken en vertroetelen. Het gaat immers om de klant! We zetten graag een aantal manieren om klanten te werven voor u op een rijtje:

  • Bepaal uw usp’s. Het allerbelangrijkste is de vraag: Wat maakt u anders dan concurrenten? Vaak zijn de voordelen van een product of dienst wel gemakkelijk op te noemen, maar zijn ze ook echt onderscheidend? Bepaal waar u staat en kijk naar de kansen in de markt. In principe hoeft uw product of dienst niet eens onderscheidend te zijn, maar wel wat u er zelf aan toevoegt. Ligt uw kracht in een persoonlijke benadering? Dan is dit uw usp. Breng focus aan, dit maakt u uniek.
  • Mond-tot-mondreclame. Laat tevreden klanten de marketing doen. Vraag bijvoorbeeld of ze een referentie willen schrijven om in uw portfolio te zetten. Positieve klantervaringen hebben een grote invloed op toekomstige verkoopsuccessen. Tevreden klanten doen namelijk ook herhalingsaankopen en zorgen voor nieuwe klanten. Het is namelijk geloofwaardiger wanneer een klant zegt dat u goed bent dan wanneer u dit zelf zegt. U kunt ook een wervingspremie inzetten. Klanten kunnen dan actief nieuwe klanten voor u gaan werven.
  • Koude acquisitie. Ook vandaag de dag is koude acquisitie nog steeds een van de snelste en goedkoopste manieren om nieuwe klanten te werven. Helaas heeft het vaak een nare bijsmaak gekregen door marketeers die er niet zo goed mee overweg kunnen. Toch zal koude acquisitie zo’n 20% van uw beschikbare tijd moeten beslaan. U weet immers nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. De klanten die er zijn kunnen wegvallen, bezig zijn met het werven van nieuwe klanten is dus echt aan te raden. Verkoop niet tijdens een acquisitiegesprek, maar luister. Daarnaast is koude acquisitie een stukje warmer indien u van relaties van een contactpersoon krijgt. Het is op deze manier vaak makkelijker binnenkomen.
  • Netwerken. Ga eens naar een netwerkbijeenkomst, borrel of sluit u aan bij een branchevereniging. Netwerken is een populaire manier voor het werven van klanten. Tijdens het netwerken is het belangrijk oprecht te zijn in uw communicatie, goed te luisteren en door te vragen. Wie weet kunt u inspelen op een behoefte!
  • Zorg voor publiciteit. Het is raadzaam lokale media maandelijks een persbericht te sturen, reclamefolders achter te laten bij instanties die u kent of hang zelf geprinte A4-tjes op bij lokale sportverenigingen. Zorg dat u gezien wordt. Onbewust herinneren mensen zich uw bericht of folder. Let er wel op dat u echt iets te melden heeft. Het kan anders ook gezien worden als lastigvallen en dat is niet de bedoeling. Breng iets nieuws, maar niet elke week en zorg ervoor dat het geen commercieel verhaal is.
  • Open huis. Open de deuren van uw bedrijf, geef eens een workshop of organiseer een open huis dag. Hiermee geeft u mensen een kijkje in de keuken en dit wekt vertrouwen bij de klant. U kunt er ook voor kiezen een wedstrijd te organiseren waarbij de klant het leukste product kan kiezen. Een andere optie is om een actie te bedenken waarin klanten mee mogen denken over een nieuw product. Een samenwerking dus.
  • Een goede website. Uw website is uw persoonlijke visitekaartje, een kwalitatief goede site is van groot belang. U kunt uw site dan laten fungeren als extra marketing medewerker. Zorg voor bekendheid van de website en meld op relevante Startpagina’s.
  • Iets extra’s. Overtref de verwachting van uw klanten en doe iets extra’s. Hierdoor kunt u zich ook meteen onderscheiden. Verpak een offerte in een leuk papier, bezorg persoonlijk een cadeautje of stuur eens een persoonlijk kaartje. Positieve klantmomenten zijn belangrijk, klanten houden van persoonlijke aandacht.
  • Social media. Klanten binnenhalen via social media is ook mogelijk. Op welke kanalen bent u zelf actief en zit uw doelgroep hier ook? Plaats berichten die relevant zijn voor uw doelgroep en laat klanten naar u toekomen. Zit u op LinkedIn? Plaats dan geen privézaken, het is immers een zakelijk netwerk. Ga de conversatie aan met klanten. Zo kunt u vragen beantwoorden op Twitter. Een dag per week aan social media besteden is vaak al effectief. Sociale netwerken bieden ook een uitkomst voor een klein advertentiebudget.
  • Reclame. Vaak is het inzetten van televisie- of radioreclame erg duur én onoverzichtelijk, gelukkig zij er nog talloze andere vormen van reclame. Voor € 100,- kunt u ook een start maken met reclame. Denk bijvoorbeeld aan adverteren in zoekmachines via Adwords en Overture. Ook adverteren via e-mailmarketing, in een lokaal vakblad of op een relevante Startpagina behoren ook tot de mogelijkheden.

Bovenstaande punten zijn allemaal mogelijkheden voor een verkoper op nieuwe klanten te werven. Ee nieuwe klant daadwerkelijk klant laten worden gaat hierna weer een stapje verder. De vraag is dan: hoe haalt u een prospect over om een nieuwe klant te worden? Bij de werving van klanten spelen er allerlei factoren een rol. Sommige ervan zijn afhankelijk van de markt waarin u zich bevindt, uw onderneming, de verkoper en de klant. Wees niet bang om een keer onderuit te gaan, de een heeft wat meer talent als verkoper dan de ander, maar al doende leert men!