Een goed beheerde salespijplijn

Een goed beheerde salespijplijn

De beste indicator van de gezondheid van uw bedrijf en dé plek om uw deals te zien is uw verkooppijplijn. Een goed beheerde salespijplijn zorgt ervoor dat u controle houdt over uw verkoopresultaten. Wat een salespijplijn precies is? Een systematische en visuele aanpak om een product of dienst te verkopen. Dankzij een salespijplijn weet u exact waar het geld zich in het verkoopproces bevindt. U kunt zo zien in welk stadium een deal zit of er genoeg deals zijn om gestelde doelen en quota’s te behalen. Ook ziet u direct of er deals zijn die meer aandacht nodig hebben.

Vier meetwaarden

De salespijplijn kent vier meetwaarden:

  • 1. Aantal deals in uw pijplijn
  • 2. Omvang deal
  • 3. Sluitingspercentage van het aantal deals dat gewonnen wordt
  • 4. Gemiddelde leeftijd van de deal voordat die gewonnen wordt of de verkoopsnelheid.

Het meten van de sales pijplijncijfers van uw onderneming is van belang. Deze cijfers zijn handige benchmarks voor huidige resultaten en trends in de toekomst. Indien u dingen kunt meten, kunt u het ook veranderen. Andere facetten die uw team mogelijk kan verbeteren:

  • Deals sneller van stadium verplaatsen
  • Dealvolume vergroten
  • Door middel van upselling de omvang van deals laten toenemen

Software

Het kost aardig wat inspanning om met regelmaat alle gegevens te verzamelen. Met software voor salespijplijnen zoals Pipedrive is dit een stuk eenvoudiger. Deze salestool is geschikt voor kleine teams met grote ambities. Deze tool is niet alleen geschikt voor salesmedewerkers, maar voor iedereen die uiterst georganiseerd wenst te zijn en in minder tijd deals wil sluiten. Zijn er veel mensen en stadia betrokken en is het verkoopproces gecompliceerd? Dan is Pipedrive zeker effectief!

Samenvatting

In feite is een salespijplijn of sales funnel dus uw verkoop portaal. Bezoekers worden omgevormd in kopers. Een klant komt de funnel binnen als bezoeker, vormt zich tot gekwalificeerde lead en uiteindelijk tot klant. Het is een omgekeerde trechter of piramide met bovenin de prospects en onderin de opdrachten. Doordat de conversie van prospect naar klant inzichtelijk gemaakt wordt, kunt u gemakkelijk uitrekenen hoeveel leads er nodig zijn voor een bepaalde hoeveelheid opdrachten. Op deze manier kan worden berekend welke omzet er behaald kan worden. Een sales funnel maakt het verkoopproces efficiënter en helpt het inzichtelijker te maken. Ten slotte helpt een sales funnel u om diverse metrics te tracken op verschillende punten in het proces. Zo is het meteen duidelijk waar zich er een eventueel probleem voordoet in de funnel.