Wat is telemarketing?

Wat is telemarketing?

Om uw vraag meteen maar even te beantwoorden: hieronder verstaan we het telefonisch aan de man brengen van producten of diensten. Hierbij is het van belang dat mensen meteen een goede eerste indruk krijgen van uw organisatie. Helaas wordt er bij telemarketing nog steeds gedacht aan dat vervelende telefoontje waarbij die dame of heer een heel verhaal begint te vertellen zonder dat u eigenlijk weet waar het over gaat en wie u aan de lijn heeft. Niet fijn. Laat ons het verschil vertellen tussen telemarketing 1.0 en 2.0.

Het verschil in telemarketing

Voorheen werd er voornamelijk met hagel geschoten. Hiermee bedoelen we dat er op grote aantallen werd gericht in de hoop een keer raak te schieten. Als voorbeeld nemen we het besparen op energie. Ieder huishouden of bedrijf heeft energie nodig en bovendien is het een eenvoudig product dat geen toelichting behoeft. Tijdens het bellen wordt het standaard verkoopverhaal gehouden zonder enige kennis of verdieping in de persoon of het bedrijf. Dit is vervelend voor u en kan bovendien vele malen beter.
Tot zover telemarketing 1.0, nu is het tijd om kennis te maken met telemarketing 2.0. Hierbij draait het om echte inhoudelijke gesprekken. Bovendien richt men zich hierbij op een specifieke doelgroep en complexere diensten. Er worden vaak beslissingen genomen door meerdere mensen. Al deze personen worden bij telemarketing 2.0 betrokken.

Inbound en outbound marketing

U heeft misschien de termen inbound en outbound marketing vast wel eens voorbij zien komen. Onder outbound marketing verstaan we traditionele marketing. Telemarketing, kranten, advertenties, direct mail en tv en radio reclame vallen hier allemaal onder. Bij inbound marketing zijn de activiteiten gericht op het natuurlijk aantrekken van klanten. Er kan ook sprake zijn van inbound en outbound telemarketing. Inbound of in-hous telemarketing wordt vaak binnen een organisatie zelf geregeld. Bij outbound wordt ervoor gekozen dit uit te besteden aan een professioneel telemarketingbedrijf.

Goed voorbereid

We zeggen altijd maar zo: een goede voorbereiding is het halve werk. Het doel van telemarketing is om nieuwe prospects aan tafel te krijgen. Voordat er contact wordt opgenomen, is een verdieping in het bedrijf waarvoor wordt gebeld een goede eerste stap. Hetzelfde geldt voor de doelgroep. Tijdens de gesprekken worden relevante informatie en feedback verzameld die nuttig zijn voor u als bedrijf. Als het eerste contact gelegd is worden er afspraken gegenereerd bij prospects. Betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij telemarketing. Tijdens een gesprek is het tonen van interesse iets wat wij van nature al doen, het zit in onze aard.

Opslaan nuttige telemarketing data

Het komt voor dat gesprekken niet direct tot een afspraak leiden, maar wat niet is kan zeker nog komen. Dankzij jarenlange ervaring weten wij als geen ander dat het opslaan van telemarketing data van belang is. Deze data komt namelijk vaak op een later tijdstip altijd weer van pas en kan dan zijn vruchten afwerpen, als het op de juiste manier gebruikt wordt! Maak nu kennis met telemarketing 2.0 en laat Convins nieuwe klanten voor u werven. Zo kunt u uw aandacht richten op uw core business!