3 tips om meer uit relatie-evenementen te halen

3 tips om meer uit relatie-evenementen te halen

Zakenrelaties ontvangen dagelijks uitnodigingen voor relatie-evenementen. Netwerkborrels, een seminar, klantendag of zakendiner, het wordt allemaal gezien als evenementen om de relatie met de klant te versterken. De bijeenkomsten zijn informerend van aard, zodat er, naast een zakelijke band, ook effectief een persoonlijke band kan worden opgebouwd. Hoewel de populariteit van deze relatie-evenementen toeneemt, is succes niet gegarandeerd. De zogenoemde no-show ligt momenteel tussen de 20-30%. Dit percentage is te hoog ervoor een optimaal relatiebudget rendement. Uit onderzoek is gebleken dat 92% van de B2B relatie-evenementen inzet om het contact met klanten te versterken. Een veelgehoord vraag voor veel bedrijven luidt dan ook: hoe haal ik meer rendement uit mijn relatiebudget? We geven u graag wat tips!

Tip 1: weet wat uw klant interesseert

Voordat u een klant uitnodigt is het van belang de interesses te weten. Gaat hij graag naar een voetbalwedstrijd en van zo ja, welk club support hij? Of wellicht gaat uw klant graag naar een popconcert en kunt u kaartjes regelen voor zijn of haar favoriete artiest. In de regel worden relatie-evenementen na werktijd bezocht. Wanneer evenementen in het verlengde liggen van de vrijetijdsbesteding is de kans groter dat er op de uitnodiging wordt ingegaan. Inzicht krijgen in waar uw klanten van houden en ze gericht uitnodigen speelt een belangrijke rol bij relatie-evenementen.

Tip 2: verstuur uitnodigingen ruim op tijd

Drukke agenda’s vol met afspraken kennen we allemaal, stuur een uitnodiging daarom ruim van te voren. De kans dat klanten die dag vrij houden is groter. Bekijk het op de manier hoe u uw eigen tijd inplant. Uitnodigingen die u tijdig ontvangt worden eerder geaccepteerd.

Tip 3: blijf in contact

Een beleving rondom het toekomstige evenement te creëren is raadzaam. Stuur interessante nieuwsberichten en relevante informatie over het evenement in de weken voorafgaand aan het evenement. U vergroot de betrokkenheid bij het evenement door op verschillende momenten contact op te nemen. Ook de weken na het evenement spelen een rol. Een juist contactmoment vergroot de kans dat uw klant een volgende keer weer ingaat op een uitnodiging.

Haal het maximale rendement uit uw relatiebudget

De wijze waarop relaties uitgenodigd worden en voldoende betrokken worden heeft invloed op uw relatiebudget. Indien u het op de juiste wijze doet haalt u het maximale rendement uit uw relatiebudget. Dankzij een gestructureerd uitnodigingstraject versterkt u klantrelaties, trekt u de aandacht van potentiele klanten en vergroot u de emotionele betrokkenheid bij het bedrijf. Eén op één contact vergroot de kans dat de boodschap op de juiste manier aankomt.

Weet wie uw klanten zijn

Een relatie versterkt door prettig contact in een ongedwongen sfeer. Klantcontact verstevigen door seminars, concerten, voetbalwedstrijden of wat voor evenement dan ook, is een uitstekend idee, mits u erop let dat het evenement gekoppeld is aan de interesse van uw klant. Uw uitnodiging wordt dan gezien als beloning op de samenwerking. Denk naast een goede uitnodiging ook aan een gestructureerd uitnodigingstraject, dit vergroot de opkomst. Vergeet vooral ook niet om ook voor het evenement plaatsvindt contact met uw klant op te nemen.